ANALYSE – Na een lang Paasweekend weten de meeste aandelenindices wat verloren terrein terug te winnen. Dit ondanks de verder oplopende rentes en waarschuwingen van organisaties zoals het IMF dat de economische groei wereldwijd zal gaan vertragen.

Het verschil tussen centrale banken in de verbale communicatie en het voorgenomen monetaire beleid zorgt ook voor significante bewegingen op de rente- en valutamarkten.

Zo vertaalt de agressievere houding van de Amerikaanse centrale bank met betrekking tot het tempo van renteverhogingen zich momenteel in een groter renteverschil tussen de VS en onder meer de eurozone en Japan. Het gevolg is een steeds sterker wordende dollar, de laatste tijd vooral ten opzichte van de Japanse yen.

De aandacht van beleggers gaat ook uit naar het bedrijfscijferseizoen in de hoop dat ondernemingen positief genoeg blijven om aandelenmarkten uit het slop te trekken. Voor het Amerikaanse bedrijfscijferseizoen is deze week een van de drukste en daar zien we, zoals verwacht, al grote verschillen.

Zo wist bijvoorbeeld technologisch dienstverlener IBM positief te verrassen met de kwartaalresultaten en was dit bedrijf ook positief over de vooruitzichten.

Daarentegen verloor streamingdienst Netflix zo’n 35 procent van z'n beurswaarde, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het aantal abonnees voor het eerst in tien jaar is gedaald. Ook zijn de vooruitzichten minder rooskleurig, nu het effect van de lockdowns op de abonnementsgroei wegebt en de concurrentie moordend is.

Hieronder kijken we naar het sectorbeeld in Europa en aandelen die er in positieve zin uitspringen.

Welke sectoren in Europa steken erboven uit?

In Europa presteren de door ons eerder benoemde sectoren energie, telecom en verzekeringen nog steeds relatief beter en realiseren ze per saldo ook in absolute termen een plus. Onze recente tips zoals Shell, Aegon en KPN presteren prima.

Maar er is een andere sector die nu zijn neus tegen het raam drukt, namelijk de sector basismaterialen. De onderstaande grafiek van de EuroStoxx-index weerspiegelt de relatieve prestaties van deze brede Europese index en de bijbehorende subsectoren.

De zwarte lijn is de EuroStoxx-index en de dikke paarse lijn vertegenwoordigt de sector basismaterialen.

Dat de sector basismaterialen het relatief beter doet dan veel andere sectoren is niet heel gek, gelet op de oplopende grondstofprijzen. Deze in euro’s genoteerde subindex bestaat voornamelijk uit staal- en houtverwerkende bedrijven. De prijzen van beide grondstoffen zijn de afgelopen jaren per saldo opgelopen en de voorgenomen sancties tegen Rusland zorgen voor extra druk op de ketel.

In deze bijdrage gaan we dieper in op het aandeel ArcelorMittal, de op één na grootste producent van staal ter wereld.

Zorgt ArcelorMittal eindelijk weer eens voor blije gezichten bij beleggers?

Bij de presentatie van de cijfers over het slotkwartaal van 2021 kwam ArcelorMittal afgelopen februari met optimistische geluiden. Dit na jaren van aanzienlijke schuldafbouw en reorganisaties.

De kasstroom is sterker en meer betrouwbaar geworden, waardoor de staalreus in staat is om eigen aandelen in te kopen en nieuwe investeringen te doen. Zo heeft het bedrijf recentelijk een belang van 80 procent genomen in een Amerikaanse fabriek van het Oostenrijkse Voestalpine. Dit is een overtuigende strategische overname die de productie van hoogwaardige metalen kan versnellen en ook een bijdrage kan leveren aan een beperking van de CO2-uitstoot.

ArcelorMittal lijkt nu goed gepositioneerd om te profiteren van de aantrekkende vraag naar staal. Volgens de World Steel Association zal de vraag naar staal dit jaar en vooral in 2023 verder stijgen, terwijl de mondiale productie blijft dalen. In de huidige prognoses van de organisatie is rekening gehouden met de oorlog in de Oekraïne, waarbij er wel de nodige onzekerheden zijn.

De analistengilde is per saldo positief over ArcelorMIttal. Het gemiddelde koersdoel ligt op 44,82 euro Bij de huidige koers betekent dat een opwaarts potentieel van grofweg 50 procent. ArcelorMittal opent de boeken voor het eerste kwartaal van dit jaar op donderdag 5 mei.

Het technische beeld van het aandeel ArcelorMittal verbetert ook aanzienlijk de afgelopen tijd. De koers is inmiddels het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar genaderd, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Sterker, er is een set up voor een stijging die al een tijd gaande is en niet te stuiten lijkt. Het idee is daarbij dat de koers het niveau van 30 euro structureel probeert te overstijgen.

Nu is er de afgelopen jaren van 2016 tot begin 2018 een dergelijke poging geweest die bij het bereiken van de 30 euro ophield. De projectie die destijds opgeld deed, verloor zijn geldigheid bij het breken van de groene uptrend in de grafiek die de koersen begeleidde.

Ook in 2020 en 2021 is een dergelijke set up voor een stijging gemaakt, waarbij de uitdaging is het tweede koersdoel bij de 40 euro te bereiken. Het eerste koersdoel van deze projectie, waarvan we je de details zullen besparen, bevindt zich op 35 euro. De stop loss is wederom de groene stijgende lijn die zich momenteel bij de 26 euro bevindt.

In de grondstoffenmarkt lijken handelaren er nog niet vanuit te gaan dat prijzen al piekniveaus hebben bereikt. Het ziet er eerder naar uit dat er structureel op hogere niveaus gehandeld gaat worden, hetgeen zijn weerslag heeft op het aandeel ArcelorMittal.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.